產品發表 包羅萬象 模型拍賣 綜合討論 直昇機 飛機 同協會 回首頁

申請
樓主: LamaV3

地面降落技術請教

樓主| 發表於 2012年8月11日 07:56 PM | 顯示全部樓層
原帖由 sangsang 於 2012年8月10日 11:47 AM 發表
Why 八點半前走人 ar? 剛買了TW747-4按了A3 Pro 但仲未破處 , 之前飛 Genius CP, Mini CP, V120D02s and NEW N120D02s.

啟德八點半後有管理只來嘛, 你估拎正牌入去玩咩
你架TW747行什麼電, 翼展多少呀?
回復 按讚

樓主| 發表於 2012年8月12日 06:00 PM | 顯示全部樓層
今日T-28第一次地面降落, 1st landing順利, 但2nd就一著地即反肚, 請問各位2nd錯左那裡呢?

回復 按讚

發表於 2012年8月12日 11:00 PM | 顯示全部樓層

回復 26樓 LamaV3 的帖子

沒有小開油門讓飛機帶速降落,導致飛機提早失速落地!
回復 按讚

發表於 2012年8月13日 11:53 AM | 顯示全部樓層
TW747-4 行 3S 2200Mah電, 翼展 1.4M. 你降落T-28條片個到係?? photo.JPG
回復 按讚

樓主| 發表於 2012年8月13日 08:13 PM | 顯示全部樓層
原帖由 sangsang 於 2012年8月13日 11:53 AM 發表
TW747-4 行 3S 2200Mah電, 翼展 1.4M. 你降落T-28條片個到係??759194

果到係元朗南生圍.
照道理1.4米翼展的CESSNA應該很好飛, 但我買過一台1.4米CESSNA就不太好飛, 很難調較好C.G.
回復 按讚

樓主| 發表於 2012年8月13日 08:15 PM | 顯示全部樓層
原帖由 9527+1 於 2012年8月12日 11:00 PM 發表
沒有小開油門讓飛機帶速降落,導致飛機提早失速落地!

大大說的與其他師兄說的一樣, 看來我下次要保留一點速度著地呢
回復 按讚